Presskannan

Design från 1852 av de två fransmännen Mayer och Delforge.

Första patentet 1929 av Attilio Calimani, en Milanesisk designer.

Patent från 1958 av schweiziske Faliero Bondanini som började tillverkas och distribueras i Frankrike.

Presskannan, även känd som fransk press (”French Press”), är en av de mest populära och välkända bryggmetoder som finns. De flesta som brygger malet kaffe hemma äger oftast en presskanna eller känner någon som har en.

Man kan säga att presskannan är det närmaste man kan komma till bryggmetoden koppning. Koppning är den metod som rostare använder när de provsmakar kaffe, det är en snabb och enkel metod för att provsmaka, identifiera kvalitet och smaktoner för kaffebönor. Alla oljor och dess smaker upplevs då det inte finns något filter som suger upp oljorna. Eftersom presskannan inte heller har något filter och man använder grovmalet kaffe för både koppning och presskanna så kan man säga att de liknar varandra ganska mycket i smakupplevelsen.

Presskannan har mer eller mindre funnits sedan 1852 då en design av den släpptes av två fransmän. Presskannan designades om av en italiensk designer 1929, men det var först efter 1958 när en schweizisk designer skapade en ny design som det tog fart för presskannan, samma design är fortfarande populär än idag; Bodum Chambord.

HISTORIA

1852 är året för den första daterade designen för presskannan. Designerna bakom denna design var två de två fransmännen Mayer och Delforge, detta är en enklare design än de som senare kom att patenteras.

1929 patenterades den första designen för presskannan av Attilio Calimani, en Italiensk designer från Milan. 

1958 patenterades en annan design av schweiziske Faliero Bondanini. Denna presskannan började tillverkas och distribueras av det franska företaget Martin S.A. under namnet Chambord.

1960 när Chambord blev populär skapades en ”tvilling”-design av det brittiska företaget Household Articles Ltd. som gick under namnet La Cafetière. Företaget som fick rättigheterna ägdes utav en av investerarna till Martin S.A., Louis James de Viel Castel.

1991 köptes Martin S.A. upp av det danska företaget Danish Bodum Holding. I samma veva sa man upp rättigheterna för Household Articles Ltd att sälja produkten i Frankrike under några som helst namn.

Danish Bodum Holding har behållit den klassiska designen  sedan de köpte företaget 1991, presskannan och den designen har blivit en av de mest kända hemmabryggarna.