Historik om Pour Over, Filterkaffe, Droppkaffe

Pour over, filterkaffe, droppkaffe, handbrygd.. Ja, det är många namn för mer eller mindre en och samma bryggmetodsprincip som omfamnats av specialkaffevärlden under senaste åren: att hälla varmt vatten på kaffe som ligger i ett filter.

Pour Over, även kallat handbrygd, droppkaffe, m.m., är ingen ny metod, det har funnits sedan 1908 då den tyska entrepenören Melitta Bentz uppfann grunden till det som idag är känt som Melittafiltret, det mest kända filtret för vanligt bryggkaffe. 

Handbrygd kaffe återblev populärt i samband med ”Third Wave Coffee”-trenden som startade under tidigt 2000-tal eftersom det ger den som brygger mer kontroll, och en bra barista kan därmed styra bryggningen för att få önskad smakupplevelse.

HISTORIA

1908 Första pour over-metoden uppfanns av tyska entrepenören Amalie Auguste Melitta Bentz. Metoden bestod av en burk med ett filter som hon gjorde hål i, filtret patenterades och företaget Melitta grundades.

1909 Melitta och hennes man Hugo presenterade filtret på Leipzig Trade Fair där deras produkt blev en enorm framgång p.g.a. dess resultat och smakupplevelse. 

1930 Introducerade Melitta det konformade filtret som blev en ännu större framgång som idag används av i princip alla klassiska bryggmaskiner både på kaféer och i hushållen. Den nya designen gjorde ännu godare kaffe än föregångaren.

1941 Uppfanns den ikoniska Chemex kaffebryggaren och dess filter av den tyske kemisten Peter Schlumbohm, med sin kemistbakgrund hade han en annan synvinkel på kaffe och bryggningen. En ny kvalitetsstandard för kaffe sattes här och 1959 utsågs Chemexbryggaren som en av de bästa designerna i modern tid.

2004 Hario introducerade det nya filtret och bryggmetoden Hario V60, Hario är en japansk tillverkare av värmetåligt glas sedan 1921. 

Filterkaffe, Droppkaffe, Pour Over, Handbrygg, Hario V60

Läs mer & referenser

https://www.chemexcoffeemaker.com/gallery/album/history