Vad är kaffe?
Kaffe är kärnor från frukter som påminner lite om körsbär och som växer på blomstrande plantor, växtarten heter Coffea och de två arterna vi huvudsakligen använder för kaffe är Coffea arabica som står för ca 70% av världens produktion och Coffea Canephora (även känd som robusta) som står för resterande ca 30%.
När upptäcktes kaffe
Ingen vet egentligen exakt när och hur kaffet upptäcktes, men man vet att kaffet härstammar från Etiopien och det finns en del historier som brukar gå ungefär såhär..
Någonstans runt år 850-1000 var det en getherde vid namnet Kaldi som var ute och vandrade med sina getter. Vid ett område märkte han att getterna brukade tugga på bär från en växt varpå getterna började bli mer energiska och bete sig som ”skuttande getter”. Kaldi bestämde sig för att själv smaka på dessa bär och kände direkt behovet av att ta med sig bären tillbaka till byn, väl tillbaka i byn gav han bären till en sufimunk. Munken godkände inte användandet av bären och kastade direkt in de i elden, efter en stund uppstod en arom, en fantastisk arom som tog munkens uppmärksamhet. Munken blev så fascinerad att han snabbt tog ut de rostade bären, malde ner de och la de i varmt vatten, vilket sägs ha blivit världens första kopp kaffe.
Om historien är sann eller ej vet ingen, men det är i alla fall en väldigt bra historia och någorlunda trovärdig då munkar även var dåtidens forskare.
Hur spreds kaffe runtom i världen?

Vi börjar med att stapla ett par nyckelår på när det nådde olika kontinenter och därmed kaffeplantans betydande spridningar för att nedan fördjupa oss i historien kring kaffets världsspridning.
- Kaffet har sitt ursprung från Etiopien i Afrika,
- Först ut var Yemen i mellanöstern runt år 500-1500
- Därefter kom det till Frankrike i Europa år 1616.
- I mitten på 1600-talet nådde det till Indien och Sri Lanka.
- Tidigt 1700-tal kom det till Sydamerika och Karibiens öar.
- Runt 1750-1850 kom det till Mexico och Centralamerika.
Därmed har varje kaffeproducerande kontinent fått sin del av plantan Coffea, däremellan och därefter har det spridits runt i kontinenterna till de länder som har rätt klimat för kaffeväxterna blomstrande produktion.
Hur spreds kaffeplantan?
Det hela börjar med ett århundrade under Arabernas kontroll
Under kaffehandelns början var det leveranserna till folket från Venedig som satte stapeln för början av en lukrativ handel som kontrollerades helt av Araberna som hade tillgången till denna råvara. De höll i denna kontrollen i nästan ett århundrade genom att se till så att inga odlingsbara frön lämnade landet, detta säkrades genom att alltid se till att leverera redan rostat kaffe och inte tillåta besökare komma nära odlingarna.
The Dutch Company: Århundradets Utbrott
Vid tillfället då Venedigerna tog emot deras första leverans av råkaffe, alltså gröna bönor som ej hade rostats, lyckades en Nederländsk handelsman bryta århundradet genom att år 1616 stjäla några plantor från Moka. Handelsmannen tog hem plantorna helt oskadda ända till Amsterdam där de bevarades noggrant i den Botaniska Trädgården.
Under 1600-talet etablerades Nederländska Ostindiska Kompaniet i Java och de började experimentera med kaffeodlingar. Så tidigt som 1690-talet började odlingarna att sprida sig ena efter den andra bland kolonierna i Sumatra, Timir och Bali.

Universums Kaffe-Barnkammare
1706 skickades första skörden från Nederländska odlarna i Java, det var dessutom från denna skörden som en del kaffeväxter senare exporterades till den Nya Världen.
Senare kom dett plantor att hävdas komma från kaffeodlingar i väst; vissa kom att kalla Amsterdams Botaniska Trädgård för ”Universums Kaffe-Barnkammare”.
Kungaträdet
år 1714 erbjöd Amsterdams borgmästare ett kaffeträd till Louis XIV av Frankrike. Fransmännen hade redan tagit kommersiella andelar genom stulna Mokafrön som planterades på ön Reunion. Men de hade problem med att få igång odlingen. Trädet som hade erbjudits av Nederländerna togs gladeligen emot. Trädet kom att bära frukt och Louis XIV kunde fortsätta med sina ambitioner för sina framtida kaffeplantaget i kolonierna. Detta trädet kom att bli grunden till de flesta kaffeträden som idag växer i Central- och Sydamerika.
År 1715 erbjöd Yemens sultan 60 unga kaffeplantor till Frankrike, dessa förflyttades till ön Bourbon som idag är känd som Reunion och administrerades av Nederländska Ostindiska Kompaniet. Bourbonkaffet kom senare att klassificeras som grand cru – lite som dagens ”singel origin” – från ett område eller en odling – ett uttryck för ytterst hög kvalitet.
Kaffemigrationen till den Nya Världen
Det finns en kontrovers kring om det var de Nederländska eller Fransmännen som var först att introducera kaffekultur till Nya Världen.
Ett år efter att kaffe hade donerats av Nederländerna till Frankrike skickade Nederländerna kaffeväxter till sina territoriums i Franska Guyana.
År 1721 hade Louis XV gett två kaffeträd till en infanterikapten vid namn Gabriel de Clieu. Kaptenen fick i uppdrag att se till så att träden planterades i Martinique. En resa full av äventyr med en officer som gjorde sig värdig sitt uppdrag. Han undvek att själv dricka vatten för att se till så att den enda överlevande växten skulle få sitt behov av vatten. Mirakulöst överlevde både kaptenen och ett träd resan. Trädet transporterades till kaptenens trädgård, där trädet acklimatiserade sig och gav den första skörden 1726.
50 år senare hade Martinique runt 19 miljoner kaffeträd.
Senare, från Martinique och Nederländska Guyana spreds kaffeodlandet till Västindien samt Central- och Sydamerika.
Världen har fått kaffe.
Källor & läs mer:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_coffee
http://www.cafesrichard.com/france-in-the-history-of-coffee-101.html
http://www.cafesrichard.com/france-in-the-history-of-coffee-101.html
Bok: The world that trade created : society, culture, and the world economy, 1400-the present.
Bok: Coffee Culture: Local Experiences, Global Connections
Bok: Bound together : how traders preachers adventurers and warriors shaped globalization
Bok: The merchant houses of Mocha : trade and architecture in an Indian Ocean port