KAFFEPROVNING: BRYGGMETODER

Privat sällskap (egen/sluten grupp)
Pris: 525 kr/person. 
Antal: 5-12 personer.
Tid: Ca 1,5 tim.
Kontakta oss per epost med önskemål om datum och tid.

Öppet sällskap (blandad grupp)
Pris: 525 kr/person. 
Tid: Ca 1,5 tim

GÖTEBORG – AVENYN 43

Detta är en kaffeprovning helt olika någon annan och vår signaturkaffeprovning. Vi går igenom flera olika bryggmetoder för att visa hur varje bryggmetod är unik, hur varje metod och bryggning får en kaffeböna att upplevas annorlunda genom smak och konsistens.

Kaffeprovning med kaffe från Kafferostare Kafferäven Per Nordby

Till denna kaffeprovning använder vi lokalrostade kaffebönor från något utav de microrosterier som vi sammarbetar med: Kafferäven Per Nordby, Coffea Circulor, Gringo Nordic, Ritu Coffee.

Bland annat besvaras följande frågetecken under provningen…
Hur upptäckte man kaffet?
Vart kommer kaffe ifrån?
Hur ser kaffeplantan och frukten ut?
Hur är processen från skörd till rostning?
Vad är skillnaden mellan ljus och mörkrost?
Vad är skillnaden mellan filter och filter?
Vad är skillnad mellan filter och ofiltrerat?
Vad skall man tänka på när man brygger kaffe?
Varför använder man kaffefilter?
Vad skall man använda för proportioner när man brygger?
Vad skall man använda för temperatur när man brygger?

kaffeprovning, göteborg, handbryggt kaffe, v60, specialkaffe
Kaffeprovning i Göteborg Espresso Bönor Bryggmetoder

Utöver dessa frågetecken besvaras en del myter, historia och berättelser, bland annat om hur kaffet har berört världen och hur kaffe kom att bli grunden till en av våra mest använda innovationer idag.

Denna kaffeprovning bygger på att visa kaffe ur en baristas perspektiv, hur vi använder olika bryggredskap och bryggmetoder för att framhäva bönans smak. Alla bryggmetoder passar inte alla människor, men inte heller alla bönor passar alla bryggmetoder, men en bra böna blir oftast bra i de flesta bryggmetoderna.

Vi går igenom en kort teoretisk bit angående processen från planta till rostning för att sedan gå till de praktiska bitarna och där gå igenom olika bryggmetoderna för kaffeprovningen, samtidigt går vi under resans gång går igenom tekniker och tips samt ovan information.

I denna kaffeprovning har det vart många som upptäckt bryggmetoder och bönor som de tycker om men inte trodde att de skulle gilla. Vissa har lärt sig om nya bryggmetoder som de inte ens visste fanns, andra som inte tycker om kaffe har funnit smak för kaffe genom rätt bönor och/eller rätt bryggmetod.

Vi vill visa att kaffe är mer än ”bara kaffe”. Ett enkelt sätt att beskriva detta på är att i kaffe så kan man identifiera över 1000 aromer, medan i vin är siffran på runt 400 aromer.

Hur påverkas dessa aromer och smaktoner? Vilka faktorer kan påverka hur vi upplever de? Vad är skillnaden mellan filtren för Chemex, V60 och Melitta? Vilka länder kommer vardera bryggmetod/filter ifrån? och vad fick innovatörerna att skapa dessa bryggmetoder?

Vad är fördelen/nackdelen med presskanna när det kommer till smaktoner?

Allt detta och mycket mer vill vi lära er med denna kaffeprovning, vi kanske inte hinner gå igenom allt som finns att veta om kaffe, men vi försöker få med så mycket vi kan på den tiden som finns. Samtidigt vill vi gärna att ni ställer de frågor ni har om kaffe.

Varje gång vi gör denna kaffeprovning används nya kaffebönor, likaså som vi varierar bönor regelbunden i kaféet varierar vi bönorna i denna kaffeprovning, något som kan göra det intressant och roligt att komma fler gånger.

Denna provningen är vår signaturkaffeprovning, vi vill tro att vi är först med denna sorts kaffeprovning, i alla fall i Sverige. Detta var också får första sorts kaffeprovning, därefter kom de andra kaffeprovningarna som ni hittar på vår hemsida.

I de andra provningarna kan ni bland annat lära er om hur olika länder och kontinenter har olika smaktoner, varför det är så och hur kaffet kom att spridas runtom i världen. Varje provning är unik och fylld med kunskap samtidigt som de är aromatiska och smakrika upplevelser.

Om ni har frågor om våra kaffeprovningar, tveka inte att höra av er till oss, vi föredrar kontakt via mail då vi inte alltid har möjlighet att svara i telefonen, men tveka inte att ringa om det är enklast för er.

Hoppas ni bokar en kaffeprovning hos oss, vi är säkra på att det kommer bli en lärorik upplevelse ni sent glömmer!