KAFFEPROVNING: LÄNDER & PLANTAGER

GÖTEBORG – AVENYN 43

Privat sällskap (egen/sluten grupp)
Pris: 650 kr/person. 
Antal: Minst 2 personer, max 20 personer.
Total tid: Ca 1,5 tim.
Kontakta oss per epost med önskemål om datum för bokning, tiderna är valfri dag med start kl 18.30 . 

På denna kaffeprovningen får ni lära er om kaffets resa genom världen samt smaka på kaffe från olika länder och kaffeplantager. För smakprovningen brygger vi i presskanna och smakar av från egna glas. Vi använder presskannan då det är den bryggmetoden som är mest lik koppning som är den bryggmetoden rosterier använder när de smakar av olika kaffebönor.

Kaffeprovning Länder och Plantager med kaffebönor från Coffea Circulor

Till denna kaffeprovning använder vi just nu varierande kaffebönor från forskningslabbet och kafferosteriet Coffea Circulor. Vi har serverat kaffe från Coffea Circulor sedan 2019.

Bland annat besvaras följande frågetecken under provningen…

Vilket ursprung har kaffe?
I vilka länder odlas kaffe?
Hur kom kaffet att spridas ut i världen?
Varför odlar vi inte kaffe i Sverige?
Hur smakar kaffe i olika länder och världsdelar?
Vilka faktorer påverkar hur kaffet smakar?
Vad är specialkaffe? 
Varför är specialkaffe i regel inte ekologiskt eller fairtradestämplat?
Vad är trenden med ljusrostat kaffe?

Kaffeprovning Kaffeländer Kaffeplantager Smakprovning Smakmeny

Detta är en resa genom tiden, där handeln hade en stor påverkan på kaffets spridning, men vilka länder påverkade detta och varför. Hur kom kaffe att bli en av världens mest efterfrågade råvaror?

Det är några få kaffeländer som står i täten för världens dyraste kaffe, men vad är det som gör de så exklusiva? Dessutom finns auktioner för kaffe med priser som vi knappt kan föreställa oss.

Världens mest kaffeproducerande land har inte nödvändigtvis världens mest exklusiva eller godaste kaffe. Specialkaffe kommer från små gårdar som kämpar för sin ekonomiska överlevnad, är passionen för kvalitet värt mödan eller är det en ekonomisk katastrof för kaffeplantagerna att nischa sig på experimentella kaffeproduktioner? Håller specialkaffe på att dö ut eller växer det och vad gör handelskedjan för att hjälpa dess överlevnad?

Hur smakar kaffe från olika länder? Hur smakar kaffe från Brasilien? Colombia? Peru? Panama? El Salvador? Guatemala? Honduras? Venezuela? Nicaragua? Costa Rica? Kenya? Uganda?Rwanda? Ethiopien? Yemen? Indonesien? Indien? China? Sumatra? Papa Nya Guinea? Java? Australien?

Varför smakar kaffe från olika länder så olika, hur påverkar miljön, tillgång till vatten och processer hur kaffet smakar?

Sverigemästerskap och Världsmästerskap i kaffe är något okänt i folkmun, vissa grenar kan man ha hört talas om men inte alla. Att tävla i kaffe är inte ett ekonomiskt beslut, utan något för prestige, erfarenhet och för att det är kul. Men trots detta kan det vara dyrt att tävla, dyr utrustning, dyrt kaffe och många timmar träning för att perfektionera sitt mål.

Som du förstår så är detta ytterligare en kaffeprovning olik någon annan, att dela med mig av kunskap är roligt och uppskattat, därför vill jag att mina kaffeprovningar skall urskilja sig från andra så att man alltid kan lära sig något nytt även om man har vart på kaffeprovning någon annanstans. 

Under kaffeprovningarna hinner vi inte alltid besvara på alla världens frågor kring kaffe, men jag försöker informera så mycket jag kan och hinner samtidigt som jag mer än gärna försöker besvara era frågor kring kaffe, allt från historia, fakta, bryggtekniker m.m.. Desto mer vi lär oss om det vi konsumera, desto bättre beslut kan vi ta om det vi stoppar i oss och desto mer kan vi uppskatta och njuta av kaffet vi dricker. Kanske blir du arbetsplatsens kaffenörd efter en kaffeprovning hos oss? Att vara kräsen med kaffe är inget fel, det är precis som att vara kräsen med allt annat vi stoppar i oss, vi har all rätt att vara kräsna och medvetna om det kaffet vi dricker.